Tingkatan 3 - Kek Coklat Kaedah Putar 1. Pembelajaran definisi biskut Objektif 462 Menerangkan Khusus fungsi bahan-bahan asas membuat biskut 463 Mengenalpasti kaedah membuat biskut Di akhir pembelajaran ini murid dapat.
Ppt Kaedah Putar Powerpoint Presentation Free Download Id 5713517
Sukatan asas bahan-bahan utama ialah.
Defini kaedah putar. L Mengandungi sukatan lemak yang lebih banyak daripada sukatan tepung. Di antara kaedah yang bersesuaian untuk mengajar pembelajaran Kemahiran Hidup ialah kaedah memberi arahan demonstrasi permainan. Nisbah setiap sukatan mentega tepung telur dan gula ialah 1.
Menyatakan empat bahan asas dalam penyediaan biskut 3. Menyatakan defini biskut 2. Kek kaedah satu langkah All in one method cake a KEK KAEDAH PUTAR CREAMING METHOD CAKE Kek kaedah ini dibuat mengunakan kuantiti lemak lebih daripada setengah bahagian tepung atau sama banyak dengan tepung.
L Menjadikan kek atau biskut lebih lemak lembap dan tahan lebih lama. Antara kaedah yang sering digunakan ialah kaedah gaul dan ramas kaedah putar dan kaedah enjut. I Biskut yang Disediakan dengan Kaedah Putar Antara biskut yang disediakan dengan kaedah putar ialah seperti di bawah.
Campuran boleh diputar dengan menggunakan senduk kayu atau mesin pengadun. KAEDAH PUTAR creaming method 1. Kaedah ini melibatkan tindak balas antara guru dan murid Rahil Mahyudin et al.
Kaedah ini memerlukan lemak dan gula diputar sehingga menjadi kembang ringan gebu dan berwarna putih. Untuk itu gunakan mentega. Gula 125gm - 250gm 12 -.
Kek kaedah putar creaming method cake ii. Untuk kek dari jenis tinggi kandungan lemak terdapat 4 kaedah yang digunapakai iaitu. Memutar campuran lemak dan gula sehingga kembang dan berwarna putih.
Jenis-jenis Kek Putar 2. Tepung 250gm 1 bahagian. Sukatan Bahan Asas yang Diperlukan.
121 Pengertian Kaedah Putar. Menerangkan tiga fungsi bahan. Kek kaedah enjut sponge method cake iii.
Walaupun R-12 mempunyai haba pendam yang agak endah tetapi ia sesuai juga digunakan pada sistem penyejukan yang kecil biasanya R-12 digunakan pada pemampat salingan putar dan empar. B Kaedah Putar Pengertian Kaedah Putar Kaedah putar ialah kaedah di mana lemak dan gula diputar sehingga menjadi kembang dan putih. Anda akan dibahagikan mengikut kumpulan untuk menyediakan kek-kek ini.
Ia boleh disediakan untuk minum pagi minum petang snek dan musim. 12 Kaedah Putar. 100 gm tepung gandum.
Timbang tepat semua bahan dan biarkan pada suhu bilik. Kaedah menghasilkan produk sama ada menggunakan alatan tangan atau mesin Kaedah teknologi pembuatan produk. Secara ringkasnya kaedah mengadun bahan kek boleh dibahagikan kepada 2 kategori.
Jika ingin membuat kek oren atau lain-lain tukar tepung gandum kepada 250g. 100 gm gula kastor. Kek dan biskut yang disediakan dengan kaedah putar lebih lemak dan lembap kerana kerana sukatan lemak yang digunakan adalah lebih banyak daripada tepung.
Kaedah Putar Creaming Method Juga dikenali dengan kaedah konvensional kerana merupakan kaedah yang paling standard dalam pembuatan kek berlemak tinggi seperti kek mentega. Kaedah Menkrim Creaming Method adalah salah satu kaedah yang digunakan dalam pembuatan kek atau biskut. Menyenaraikan tiga kaedah penyediaan biskut 4.
Kaedah ini adalah dengan memukul bahan-bahan seperti lemak mentega shortening dan gula terlebih dahulu sehingga kembang dan warnanya bertukar menjadi pucat kemudian di ikuti dengan telur satu persatu dan bahan-bahan yang lain. Tekanan R-12 pada suhu -15C ialah 0830 kgcm3 dan pada suhu 30C ialah 656 kgcm3. Maksud suhu bilik di sini adalah dalam keadaan sejuk 21C atau berhawa dingin bukannya suhu bilik cuaca kita pada 35C itu ya.
Pengenalan Pelbagai kaedah boleh digunakan untuk membuat biskut dan kek. L Lemak yang boleh digunakan ialah marjerin mentega dan lemak sayur. Contoh Kek Putar 3.
Kaedah pengajaran bermaksud tindakan-tindakan yang dilakukan oleh guru dalam mengendalikan proses pengajaran dan pembelajaran. Di sini saya upload kan 3 resepi kek kaedah putar yang asas iaitu kek pelangi kek coklat dan kek cawan. Lemak 125gm - 250gm 12 - 1 bahagian.
B KAEDAH PUTAR Dalam kaedah putar lemak dan gula diputar sehingga menjadi kembang ringan gebu dan berwarna putih. Kek ini dikenali sebagai kek yang kaya Lemak. A Biskut badam rangup b Biskut serpihan coklat c Biskut cornflakes rangup ii Menghias dan menghidang.
Pelajar dapat mengetahui langkah-langkah menyediakan kek coklat kaedah gaul dan ramas dengan betul. Bentuk dan rasa biskut dan kek boleh divariasikan supaya dapat menghasilkan pelbagai biskut dan kek yang menarik dan sedap. Kaedah Putar Creaming Method Kaedah Dua Peringkat Two Stage Method Kaedah Satu Peringkat One Stage Method Kaedah Ramas Flour-Butter Method Bagi kek dari jenis.
Langkah langkah Dalam Kaedah Putar.
Comments